0 Items

The Island of the Colorblind (ENKEL NOG IN DE BOEKHANDEL VERKRIJGBAAR)

Sanne De Wilde

Niet meer te bestellen

Prijs: 
€ 49,50
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 28 x 22,5 cm
  • 176 bladzijden
  • Softcover met flappen en UV-vernis die van kleur verandert in zonlicht
  • Bichromie en quadrichromie
  • Engelse editie
  • ISBN 978 94 9267 706 8Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

De fascinerende tocht van fotografe Sanne De Wilde naar Pingelap, ‘het eiland van de kleurenblinden’
 

In Pingelap and Pohnpei, twee eilanden in Micronesië, lijdt een uitzonderlijk hoog percentage van de bevolking aan de zeldzame genetische afwijking achromatopsie, of totale kleurenblindheid. Aan het einde van de achttiende eeuw werd Pingelap getroffen door een allesverwoestende tyfoon. Een van de weinige overlevenden was de koning, die drager was van het achromatopsiegen. Zijn erfelijke aandoening verspreidde zich onder de geïsoleerde gemeenschap, en veel eilandbewoners begonnen in een zwart-witfilm te leven. Het fenomeen werd voor het eerst beschreven door neuroloog en schrijver Oliver Sacks.

‘Kleur’ is niet meer dan een woord voor wie geen kleuren kan zien. Hoe zien de eilanders de bomen, de zee en zichzelf? Hoe zouden wij de wereld door hun ogen kunnen aanschouwen? Kunstenares en fotografe Sanne De Wilde (1987) portretteerde het mythische eiland en zijn aan achromatopsie lijdende bewoners, al experimenterend met zwart-wit- en infraroodfotografie. Het resultaat is een verbluffende en surreële reeks beelden waarin vlammen in zwart en wit opflakkeren, bomen roze zijn geworden en een regenboog duizend tinten grijs bevat.

In deze publicatie werden ook achromatische fotoschilderijen opgenomen. De Wilde heeft leden van de Nederlandse organisatie voor achromatopsie gevraagd om haar zwart-witfoto’s met kleur te beschilderen, zonder te weten welke kleur de gebruikte verf had.

De kijker wordt uitgenodigd om in dit boek een droomwereld te betreden vol kleurrijke mogelijkheden, wat weerspiegeld wordt in het gebruik van verschillende papiersoorten en drukinkten, een waaier aan kleuren en een cover die verandert van kleur als je hem in de zon houdt.

Met teksten van Azu Nwagbogu en Oliver Sacks.