0 Items

Voorwerp van gesprek – De wereld van Bruegel  

Alexandra van Dongen, Abdelkader Benali e.a.

Prijs: 
€ 22,50
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 22,5 x 17,1 cm
  • 120 bladzijden
  • Softcover met flappen
  • Quadrichromie
  • Nederlandstalige editie
  • ISBN 978 94 9267 768 6

Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

Bruegels Strijd tussen Carnaval en Vasten tot leven gewekt
 

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28-1569) overleed. Naar aanleiding van dat jubileum organiseert het Kunsthistorisches Museum in Wenen de eerste overzichtstentoonstelling ooit gewijd aan Bruegel en vindt in het Openluchtmuseum Bokrijk De wereld van Bruegel plaats. Beide musea slaan de handen in elkaar om Bruegels meesterwerk Strijd tussen Carnaval en Vasten (1559) tot leven te wekken. 

Een belangrijke sleutel hierbij zijn de talrijke alledaagse voorwerpen die de schilder afbeeldde op het schilderij. In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam werden Bruegels kunstenaarsrekwisieten op het schilderij onderzocht en met een eigentijdse blik geïnterpreteerd. In Voorwerp van gesprek laten de auteurs de objecten zelf aan het woord, voorafgegaan door een inleidend essay van conservator Sabine Pénot van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Zoals Bruegels schilderijen in zijn tijd ‘conversatiestukken’ waren, die tijdens diners aanleiding vormden tot een gesprek tussen gasten, presenteert dit boek een driestemmige conversatie over Strijd tussen Carnaval en Vasten aan de hand van Bruegels realia, waarin kunstgeschiedenis (Katrien Lichtert), historische vormgeving (Alexandra van Dongen en Lucinda Timmermans) en literatuur (Abdelkader Benali) met elkaar in dialoog gaan. In Voorwerp van gesprek onthullen de auteurs de humor, symboliek, beeldtaal en verborgen verhalen, die alledaagse voorwerpen op dit schilderij met zich meedragen.

De tentoonstelling Bruegel – The Hand of the Master loopt van 2 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019 in het Kunsthistorisches Museum Wenen en De wereld van Bruegel is te zien in het Openluchtmuseum Bokrijk van
6 april tot en met 20 oktober 2019.