0 Items

The Artist/Knight 

Joanna De Vos e.a.

Prijs: 
€ 24,50
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 24 x 17 cm
  • 128 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • Nederlandse editie
  • ISBN 978 94 9267 708 2Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

Hedendaagse kunst met ridderlijke idealen
 

"Van Fontana tot Fabre: de kunstenaar/ridder doorkruist de hedendaagse kunstgeschiedenis. Hij dient een edel ideaal en is op zoek naar een beeld ervan, naar zingeving. Op zijn veroveringstochten beweegt hij zich door verschillende dimensies en overstijgt hij de concrete realiteit met zijn innerlijke belevingswereld. Het is een strijder van de toekomst. De futuristische ridder hanteert ‘utopische wapens’, explosief maar onschadelijk, geneutraliseerd door het panorama van inspiratie en zielsbehoud."

— Joanna De Vos


Het archetypische symbool van de ridder spreekt tot ieders verbeelding. In The Artist/Knight, het boek bij de internationale groepstentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek, deconstrueert kunsthistorica Joanna De Vos de historische, culturele en religieuze betekenis van de ridder en gaat ze na op welke manier de deelaspecten van de ridder terug te vinden zijn in de hedendaagse kunst. In woord en beeld beargumenteert ze hoe moderne en hedendaagse kunstenaars de erfgenamen zijn van ridderlijke idealen.

The Artist/Knight is een eerbetoon aan de poëtische kunstenaar/ridder, die galant en in galop vanuit de sporen van de romantiek tevoorschijn komt. De tragisch-heroïsche strijd(st)er, die valt en opstaat, die verslaat, redt, verdedigt, beschermt, zoekt, onderzoekt en voortdurend bezig blijft met de verwachting in het vizier.

Een vijftigtal kunstenaars worden samengebracht rond thema’s als het zelfportret van de kunstenaar als ridder, het letterlijke en figuurlijke harnas, de strijd, het schaak- en steekspel, het humanis­tische engagement, de overwinning van de tijd… 

Met werk van onder anderen Marina Abramović, Giorgio de Chirico, Robert Devriendt, Tracey Emin, Jan Fabre, Damien Hirst, Wassily Kandinsky, Kris Martin, Jonathan Meese, Pablo Picasso en Andy Wauman.

Joanna De Vos, Larry List en Melania Rossi schreven de tekstbijdragen.

In samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek, waar de gelijknamige expo loopt van 11 juli tot 5 november 2017.