0 Items

Lust for Life 

Herwig Todts, Patrick De Rynck e.a.

Prijs: 
€ 24,95
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 29 x 24 cm
  • 160 bladzijden
  • Softcover met flappen
  • Quadrichromie
  • Nederlandse editie
  • ISBN 978 94 9208 171 1Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

De relatie tussen Rik Wouters en kunstenaars en modeontwerpers van vroeger en nu

In 2016 is het honderd jaar geleden dat de Belgische kunstenaar Rik Wouters overleed. Naar aanleiding daarvan vinden er twee exposities plaats, in het ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Hof van Busleyden in Mechelen. Beide vieren de ongebreidelde levenslust die uit de schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van Wouters spreekt en de verwondering die ze een eeuw later nog oproepen. Lust for Life verbindt de huiselijke warmte met het exuberante zotte geweld: twee gezichten van dezelfde kunstenaar, één oneindige bron van inspiratie voor kunstenaars en ontwerpers van vroeger en nu.

Rik Wouters’ kleur en zijn veel gekozen thema’s van huiselijk geluk en geborgenheid komen vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als bij toegepaste ontwerpers (mode, interieur, design), waarbij deze werelden elkaar overlappen in de utopische zoektocht naar de essentie van ‘het goede leven’. Wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? 

Bekende Belgische modeontwerpers – onder anderen Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Christian Wijnants, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Marina Yee en Jan-Jan Van Essche – geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten: sommigen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld. 

Verschillende auteurs uit de dans- en kunstwereld brengen Rik Wouters’ meesterwerk Het Zotte Geweld/De Dwaze Maagd in de context van de hedendaagse dans, sculptuur en cinema aan de hand van vier centrale thema’s die een nauwe band hebben met de iconische sculptuur van Rik Wouters: dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit. Van Auguste Rodin, Edgar Degas, Marlene Dumas, Berlijnde De Bruyckere, Alain Platel tot Bruce Nauman, Auguste Leveque en Jules Schmalzigaug, allen hebben zij gewerkt met een van deze thema’s.

Het boek bij de tentoonstellingen Zot Geweld/Dwaze Maagd in het Hof van Busleyden in Mechelen (van 26 augustus tot 11 december 2016) en Rik Wouters & Het huiselijk Utopia in het ModeMuseum Provincie Antwerpen (van 17 september 2016 tot 26 februari 2017).