0 Items

Kleur ontketend. Moderne kunst in de Lage Landen 1885-1914 (UITVERKOCHT)

Niet meer te bestellen

Prijs: 
€ 24,95
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 29,2 x 24,5 cm
  • 208 bladzijden
  • Hardcover
  • Quadrichromie
  • ISBN 978 94 9208 148 3Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

Prachtig kunstboek bij de grote najaarstentoonstelling
in Gemeentemuseum Den Haag

In de periode 1885-1914 vindt in de Europese schilderkunst een moderne renaissance plaats. Kleur wordt bevrijd van de ketenen van de zichtbare werkelijkheid. Gras kan ineens koel blauw zijn, een gezicht is helder paars en bomen kleuren rood: kleur heeft een eigen betekenis gekregen. Het is een van de belangrijkste momenten in de moderne kunstgeschiedenis.

In deze turbulente tijd raakt Europa door technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in een stroomversnelling. Een gevoel van maakbaarheid en optimisme overheerst, en kunstenaars zoeken naar nieuwe mogelijkheden om daar uitdrukking aan te geven. Ook in Nederland en België experimenteren schilders met de mogelijkheden van kleur. Zij vormen daarmee een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne kunst.

Deze publicatie toont de wisselwerking tussen de kunstenaarsscene van België en Nederland, met hun duidelijke verschillen en overeenkomsten. Het werk van de Franse ‘godfathers’ van kleur als Claude Monet, Paul Signac, Henri Matisse en Paul Cézanne en dat van de meesters van de Lage Landen als Rik Wouters, Leo Gestel, Jan Toorop, Piet Mondriaan, James Ensor, Jan Sluijters en Henry Van de Velde: ze komen allemaal samen en het resultaat is een waar feest voor het oog.

Het boek bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag,
van 3 oktober 2015 tot en met 3 januari 2016.

Tentoonstelling en boek komen tot stand in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en het KMSK Antwerpen en sluiten aan op het culturele feestjaar Vlaanderen-Nederland.