0 Items

Jan Hoet (ENKEL NOG BIJ DE BOEKHANDEL VERKRIJGBAAR)

Hans den Hartog Jager

Niet meer te bestellen

Prijs: 
€ 17,50
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 16,5  x 11,3 cm
  • 128 bladzijden
  • Gedrukt in bichromie
  • Hardcover met wikkel in pelure
  • Met röntgenfoto's en foto's van
    Stephan Vanfleteren
  • ISBN 978 94 9137 659 7Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

IN MEMORIAM JAN HOET (1936-2014)

LEES HET LAATSTE GROTE INTERVIEW MET DE KUNSTPAUS IN BOEKVORM

 

Jan Hoet was een fenomeen. Regelmatig werd hem verweten dat hij met zijn vele mediaoptredens het zicht benam op dat waar het werkelijk om draait: de kunst zelf. Toch dankte hij zijn roem aan iets wat het BV-schap ruim overstijgt: niet alleen een grote liefde voor kunst en kunstenaars, maar ook een carrière waarin hij veel ideeën had en beslissingen nam die voor de kunstscene van belang zijn geweest. Hoet, die zijn naam vestigde met Chambres d’Amis (1986), Documenta (1992) en de strijd voor zijn eigen museum in Gent, is een van de weinigen die erin is geslaagd een brug te slaan tussen de hedendaagse kunst en het grote publiek.

Dit boek, waarin zijn laatste grote interview werd opgenomen, tekent een portret van Jan Hoet dat in veelkantigheid uitstijgt boven de vele korte media-optredens die hij de afgelopen jaren heeft gegeven en dat laat zien hoeveel kunst voor een mensenleven kan betekenen. Ongeremd praat hij over zijn jeugd, waarin kunst al vroeg een belangrijke rol speelde, zijn ouders, zijn opleiding bij de jezuïeten, de vele tegenstrijdigheden die hem tekenden, zijn onstuitbare passie, zijn ijdelheid en zijn zwakten.

Ondanks alle lichamelijke kwetsbaarheden, de nierdialyses en de bijna-doodervaring na zijn coma in 2012 bleef Jan Hoet ongeremd doorgaan met rondreizen, organiseren van tentoonstellingen en spreken over kunst, tot aan zijn overlijden op 27 februari 2014.

“Ik geloof dat het universum oneindig is maar dat er, en dat lijkt een contradictie, uiteindelijk niets verloren gaat. Alles blijft erin. Niets kan eruit. Dat betekent ook dat, als je sterft, je er nog altijd bent. Je weet alleen niet hoe en op welke manier. Dat was misschien wel het mooie aan mijn ongeluk in Hamburg: heel even kreeg ik een glimp van het leven na mijn overlijden. En dat was niet zo gek.”

 

Hans den Hartog Jager (1968) is kunstcriticus en schrijver, en treedt daarnaast geregeld op als interviewer en recensent voor radio en televisie. Hij is onder meer auteur van de succesvolle romans Zelf God worden en Maltus en van Dit is Nederland in tachtig meesterwerken.

Met röntgenfoto's van Jan Hoet en zwart-witfoto’s van
Stephan Vanfleteren.