0 Items

Gerard Debaets. De gouden jaren van de koers 

Hannes Cattebeke

Prijs: 
€ 24,50
  (incl. verzendingskosten)

Uw boeken worden binnen vier werkdagen verzonden.
  • 20 x 16 cm
  • 128 bladzijden
  • Quadri gedrukt
  • Softcover
  • ISBN 978 94 9137 684 9Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

Het bijzondere verhaal van Gerard Debaets uit de heroïsche beginperiode van de Ronde van Vlaanderen

“Een flandrien is een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt. De term is ontstaan tijdens de Vlaamse wielerkoersen van het interbellum, toen de wielrenners een voortdurend gevecht moesten leveren tegen de slecht aangelegde kasseien van de Vlaamse wegen.”

 

Gerard Debaets (1898-1959), telg van een wielergeslacht uit Heule, Dorp van de Ronde 2014, was snel én sluw. Als eerste slaagde hij erin om twee keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. Zijn populariteit bij de meisjes was ongezien, maar van bobo’s en sportdirecteurs die hem koersen en boetes wilden opleggen moest hij niets weten. Daarom ging Gerard zijn eigen grillige weg, per schip over de Atlantische Oceaan. In Amerika vond hij een leven dat hem op het lijf geschreven was: dat van kampioen en publiekslieveling in de uitputtende, spectaculaire zesdaagsen van die tijd. Zijn totaalpalmares is er een om u tegen te zeggen, want alleen de overwinning telde voor deze vergeten coureur.

Met prachtige archiefbeelden uit de onderbelichte beginjaren van de koers.

 

Hannes Cattebeke  (1980) studeerde internationale betrekkingen en journalistiek. Hij is zelfstandig journalist en werkt vooral voor Knack. In 2011 won hij de Karel Van Miertprijs voor Europese journalistiek. Hij groeide net als Gerard Debaets op in Heule-Watermolen en woont in Brussel, waar hij organisator is van de 222 Meter, de Kortste Tijdrit ter Wereld.